Houtpastels van Julie Fichter

Galerie Julië Fichter

Houtpastels
Julië Fichter (1907 – 2003) heeft lang in De Uelenspieghel gewoond, waar een permanente expositie van haar houtpastels is te zien.

Ze werd op 13 februari 1907 geboren in Stuttgart, waar ze als meisje al de gelegenheid had om haar talent in de schilderkunst te ontplooien. Tijdens haar studiejaren ontwikkelde ze een eigen techniek in volkomen harmonie met de struktuur die al in het hout aanwezig is. Maar ze begon pas op haar zestigste te schilderen en de rest van haar leven maakte ze nog ze nog steeds nieuwe houtpastels.
Ze gebruikte “gewone” houten planken van berk, eik of populier als ondergrond. Eerst bewerkte ze met een donkere pastelkleur het hele vlak, waardoor de natuurlijke tekening duidelijk zichtbaar werd. Daarna bleef ze er net zo lang naar kijken, tot ze in de grillige lijnen en noesten het verhaal van het hout ontdekte. “Het hout zelf zegt me wat er getekend moet worden” zei ze hierover. Dan veegde ze met een gum lichte gedaantes in en werden contouren getekend en ingekleurd.
Haar werk kenmerkt zich door haar innige liefde voor sprookjes, oude volkssagen en in samenhang daarmee de overgang in de geheimen van de oude mystici en helpende engelen, wier rijk niet van deze wereld is.

sterntaler beter die-nebelfrau

Verkoop houtpastels;
Een aantal houtpastels van Julië Fichter is te koop, klik hier door voor fotoalbum met prijzen.