Exposities

Bezichtigen Exposities op afspraak,
stuur een mailtje naar info@uelenspieghel.nl

 

Angelika Grabowski – Doorlopend Expositie

“In deze mooie herfsttijd wil ik het toeval zichtbaar maken.

Dat is voor mij kunst en een geschenk om in het nu te zien wat zich tonen wil. Wat is toeval? Albert Schweizer noemt dit het pseudoniem, wat God kiest als hij incognito wil zijn. Veel in mijn werk blijft incognito maar iedereen mag voor zichzelf zoeken wat zichtbaar is.”

Angelika Grabowski

 


De mysterieuze wereld van Julië Fichter

Het werk van Fichter is romantisch en mysterieus. Ze laat zich inspireren door bijbelverhalen en de honderden sprookjes en oude volkssagen die in haar hoofd liggen opgeslagen. De scheidslijn tussen concrete werkelijkheid, fantasie en geestelijke wereld is flinterdun. Zo blijkt de aanwezigheid van (bescherm)engelen voor haar geen fictie te zijn maar dagelijkse realiteit.

Haar schilderijen maakt ze op hout (berk, eik of populier). In de loop van de tijd heeft ze een eigen techniek ontwikkeld om een gewoon stuk triplex tot leven te laten komen. Eerst wordt het bewerkt met een donkere pastelkleur waardoor de nerven zichtbaar worden. Vervolgens blijft ze net zo lang naar het hout kijken, tot ze in het lijnenspel het verhaal ontdekt dat verteld moet worden, “das holz spricht zu mir” zei ze verlegen, ”het hout zelf openbaart me wat er getekend moet worden” Met gum veegte ze dan lichte gedaantes eruit.

Julië Fichter (1907 – 2003) heeft lang in De Uelenspieghel gewoond, waar een permanente expositie van haar houtpastels is te zien.

Verkoop houtpastels;
Een aantal houtpastels van Julië Fichter is te koop, klik hier door voor fotoalbum met prijzen.

 

 

Houtkunst – Christine Langerhorst

“Bomen zijn essentieel voor het leven op aarde. Op economisch, ecologisch en sociaal gebied.  Vrijwel iedereen zal het daarover eens zijn. Over het materiaal hout wat zij leveren en wat daarmee allemaal mogelijk is veel bekend, inclusief de heerlijke warmte van een houtvuur. Maar wat hout voor de kunstenaar die ermee werkt betekent, weten maar weinig mensen. Voor beeldhouwers is hout vaak een intensief zoeken naar hoe men samen kan werken met wat in de boom is ontstaan aan vorm en structuur en dat wat de kunstenaar zelf aan ideeën wil in brengen. Voor mij geldt dat net zo. Uit respect voor wat de boom heeft gedaan, lukt het me maar zelden om een stuk hout een eigen idee op te dringen, maar richt ik me naar de tekening, groeivorm en wat er in een stuk hout heel speciaal is.
Een boekvorm is daar zeer geschikt voor omdat deze tegelijk aangeeft dat een boom een verhaal heeft. Daarom maak ik graag boeken van bomen die heel oud zijn want die hebben veel te vertellen. Alles wat ze hebben meegemaakt is terug te vinden in de boom. Uiteraard valt er veel af te lezen uit de jaarringen, maar voor mij zijn vergroeiingen en verwondingen altijd heel interessant om daarin te ontdekken hoe een boom daarmee is omgegaan. In zijn binnenste wordt een boom er alleen maar mooie door; nooit lelijker!
Dat te laten zien is in mijn werkstukken mijn ‘missie’. “

Zie fotopagina