Expositie Houtpastels Julie Fichter (bezichtigen op afspraak)

CIMG0783

vluchtelingen

LANGS DE HANDBER KLINKT EEN ZACHT LIED E 180

De mysterieuze wereld van Julië Fichter

In een oude afgelegen boerderij de Uelenspieghel bij Uffelte woonde de 90 jarige kunstenares Julië Fichter. Een vrouw die zich niet alleen door sprookjes liet inspireren, maar er zelf ook uitzag alsof ze zo uit een sprookje is weggelopen.
De innerlijke wereld van Julië Fichter ligt ver verwijderd van onze moderne samenleving. Rond haar geen drukte en haast maar een tijdloze stille rust die slechts onderbroken wordt door het gemekker van haar geit en het getik van de prehistorische typemachine waarmee ze de verhalen schrijft die bij haar schilderijen horen.
Hoewel ze als jong meisje al getalenteerd was, duurde het tot haar zestigste voor ze eindelijk de tijd, de rust en de gelegenheid kreeg om deze begaafdheid tot ontplooiing te brengen.

CIMG0899

Het werk van Fichter is romantisch en mysterieus. Ze laat zich inspireren door bijbelverhalen en de honderden sprookjes en oude volkssagen die in haar hoofd liggen opgeslagen. De scheidslijn tussen concrete werkelijkheid, fantasie en geestelijke wereld is flinterdun. Zo blijkt de aanwezigheid van (bescherm)engelen voor haar geen fictie te zijn maar dagelijkse realiteit.

           CIMG0722

 

“Das Holz spricht zu mir”

Haar schilderijen maakt ze op hout (berk, eik of populier). In de loop van de tijd heeft ze een eigen techniek ontwikkeld om een gewoon stuk triplex tot leven te laten komen. Eerst wordt het bewerkt met een donkere pastelkleur waardoor de nerven zichtbaar worden. Vervolgens blijft ze net zo lang naar het hout kijken, tot ze in het lijnenspel het verhaal ontdekt dat verteld moet worden, “das holz spricht zu mir” zegt ze verlegen, ”het hout zelf openbaart me wat er getekend moet worden” Met gum veegt ze dan lichte gedaantes eruit.

 Artikel geschreven voor het nieuwsblad van het Noorden door Alok van Loon in 1996

Julië Fichter woonde samen met haar dochter, die de galerie van “de Uelenspieghel” beheerd.

Haar werk is te bezichtigen op afspraak

Telefoon Annette Langerhorst 0521351331 of 0654948310